Skip to main content
home-page
Skip to main content
home-page

Jullie bijdragen

Willekeurig
Populair
Recent
Ontdek ze allemaal

Tweede straatnaam vernoemd naar een vrouw in Willebroek  

10-08-2022

Willebroek is een vrouwelijke straatnaam rijker: de Isabella Van den Bogaertstraat. In 2021 liep in Willebroek het 'Meer vrouw op straat-project', waarmee meer straatnamen in Willebroek vernoemd moesten worden naar een opmerkelijke vrouw uit de lokale geschiedenis. Onze gemeente kende voor het project slechts één straat vernoemd naar een vrouw, het Alida Petersplein, en daar komt nu verandering in. Sinds kort maakt de Isabella Van den Bogaertstraat nu ook deel uit van het Willebroekse stratennet. Door de toename en (her)verkavelingen van percelen en woningen was het noodzakelijk om voor deze locatieseen duidelijke, unieke straatnaam toe te kennen. De nieuwe straat bevindt zich ter hoogte van de Kebbinglei werd, binnen een nieuwe verkaveling. Meer vrouw op straat De Isabella Van den Bogaertstraat is de tweede straat in Willebroek, vernoemd naar een vrouw. “Begin maart 2021, op Internationale Vrouwendag, startte de gemeente de zoektocht naar opmerkelijke vrouwen die een plek in ons collectief geheugen, én dus ook in ons straatbeeld, verdienen. Willebroek telde slechts één straatnaam die vernoemd werd naar een vrouw: het Alida Peetersplein. Het was dan ook hoog tijd om daar verandering in te brengen. Uit deze suggestieronde kwamen vijftien vrouwennamen uit de bus, waaronder schrijfster Tine Rabhooy, verzetsstrijdster Maria Moens, landbouwster Maria Bradt… Dit was dan ook de uitgelezen kans om uit deze rijke bron van namen inspiratie te halen voor een nieuwe straatnaam. Isabella Van den Bogaert Voor de nieuwe straat ter hoogte van Kebbinglei in Blaasveld werd gekozen voor Isabella Van den Bogaert. Isabella werd geboren in 1749 in Willebroek en woonde en werkte in Blaasveld, op de plek waar later de crèche van Louis De Naeyer werd gebouwd. lsabella Van den Bogaert was de welstellende dochter van Petrus Joannes Van den Bogaert, ooit burgemeester en beheerder van een maalderij met brouwerij. Haar moeder Catharina, was de dochter van notaris Van den Driessche uit Londerzeel. Zoals zovele vrouwen moest ze zien te overleven in een woelige periode van staatsomwentelingen, de Franse bezetting, de boerenkrijg en de Hollandse periode. In 1796 trouwde Isabella met Emmanuel Benedict Rollier, één van de grote verzetsstrijders ten tijde van de Boerenkrijg. Hij was de zoon van Petrus-Joannes Rollier, een vermogend zoutzieder en burgemeester van Sint-Amands.

Suggestieronde afgerond

09-04-2021

Via het online platform en het 2830 magazine deden jullie massaal voorstellen voor vrouwelijke straatnamen in Willebroek. Volgende vrouwennamen werden door jullie gepubliceerd op het platform: Caroline De Borger Chantal Steenackers Cl. Distelmans Flavienne Van De Voorde Isabella Van Den Bogaert Jeanne Breugelmans Jeanne De Laet Jeanne Van Linne Maria Bradt Maria Erix Maria Moens Maria Siebens Maria Van Bourgondië Mie Flour Tine Rabhooy Een aantal namen haalden het platform niet, doordat ze nog in leven zijn of geen link hebben met onze gemeente. Lees hier meer over de regels waaraan je voorstel moest voldoen. Bedankt voor al jullie voorstellen, reacties en steun! Alle gepubliceerde ideeën op dit platform werden overgemaakt aan de adviesraad Cultureel Patrimonium & Erfgoed en het schepencollege. Wanneer er geschikte nieuwe straten of verkavelingen worden aangelegd, kiezen we, rekening houdend met de specifieke locatie, een naam uit deze lijst.

Alida Peetersplein in de bloemetjes

08-03-2021

In Willebroek is er één straatnaam vernoemd naar een vrouw: het Alida Peetersplein. Maandagmorgen, op Internationale Vrouwendag, werd zij dan ook in de bloemetjes gezet. We onthulden een gloednieuw infobord over het leven van Alida Peeters en gaven alle inwoners van het Alida Petersplein vergeet-mij-nietjes om de straat op te fleuren. Als één van de eerste vrouwelijke bedrijfsleiders in onze gemeente heeft Alida Peeters veel betekend in Willebroek. We zijn er echter van overtuigd dat er ook heel wat andere belangrijke vrouwen waren in onze lokale geschiedenis. Het wordt tijd dat we deze ‘vergeten’ vrouwen de erkenning geven die ze verdienen.Ken je een vrouw die in Willebroek fantastische dingen heeft gepresteerd, klein of groot, en zo haar stempel heeft gedrukt op onze lokale geschiedenis? Laat het ons weten!

Meer nieuws

Ga voor meer vrouw op straat

Veel te weinig straatnamen in Vlaanderen zijn vernoemd naar vrouwen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Heb jij een leuk idee voor een straatnaam?

De suggestieronde is afgerond

Meer vrouw op straat in Willebroek

De campagne geeft burgers de kans om op de hoogte te blijven en mee na te denken