Herbestemming voor het oud gemeentehuis

20-05-2022

Het oud gemeentehuis in Heindonk krijgt een nieuwe invulling. Een onderzoeksbureau onderzoekt de mogelijkheden en gaat hiermee verder aan de slag. Om het verhaal van de geschiedenis en de toekomst van het oud gemeentehuis volledig in kaart te kunnen brengen, zijn wij op zoek naar oude foto’s van de site. Denk aan klasfoto’s, trouwfoto’s, foto's van de repeterende muzikanten, foto's van het gebouw, ... Upload hier je foto's.

Geschiedenis

Het gebouw dateert uit de 15de eeuw en is van groot historisch belang. De volledige site kreeg doorheen de jaren verscheidene invullingen. De site bestond allereerst uit een kapel voor het augustinessenklooster, die later werd gebruikt als parochiekerk voor Heindonk, maar nadien ook als gemeentehuis met gemeenteschool en onderwijzerswoning. Later werd het gebouw heringericht als ontmoetingscentrum. Inwoners konden het gebruiken als repetitielokaal, maar ook voor de gemeenteraadsverkiezingen werd het gebouw ingezet.

Herbestemming

De huidige site van het voormalig gemeentehuis is een amalgaam van verschillende gebouwen die werden opgetrokken in verschillende periodes. De gemeente wil het gebouw heropwaarderen en een nieuwe invulling geven voor de inwoners van Heindonk. Door de lange geschiedenis is de site complex en zijn er verschillende herbestemmingspistes mogelijk.

In de volgende fase wordt het potentieel van de site verder onderzocht. In eerste instantie kijken we op lokaal niveau naar mogelijke bestemmingen. Het architectenbureau onderzoekt vervolgens alle ideeën ontwerpmatig, financieel en stabiliteit-technisch, samen met de gemeente.

Foto: Vlaamse Gemeenschap

Meer nieuws

Gezocht: oude foto's

Willebroek werkt aan een herbestemming voor het oud gemeentehuis in Heindonk. Daarvoor zijn we op zoek naar oude foto's in en aan het gebouw. Kan jij ons helpen?

Deel jouw foto

Oud gemeentehuis Heindonk

Het oud gemeentehuis in Heindonk krijgt een nieuwe invulling. Een onderzoeksbureau onderzoekt de mogelijkheden en gaat hiermee verder aan de slag.

Analyse van de site

Onderzoeken van de mogelijkheden

Uitwerking mogelijke scenario's