Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter

Jullie bijdragen

Maria Moens

De Brusselse Maria Moens was een verzetsstrijdster die tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze regio de verzetsbeweging ‘De Zwarte Hand’ hielp.

Suggestieformulier ✨.
0 0
Steun dit voorstel
Maria van Bourgondië

In 1477 verleende Maria van Bourgondië toelating aan de stad Brussel voor het graven van een volledig nieuw kanaal van Brussel, via Vilvoorde tot aan de Rupel ter hoogte van Klein-Willebroek. Keizer Karel V keurde deze plannen in 1531 goed.

Suggestieformulier ✨.
0 0
Steun dit voorstel
Cl. Distelmans
Zij was onderwijzeres en ook zeer actief in de culturele wereld.
Suggestieformulier ✨.
0 0
Steun dit voorstel
Maria Erix
Ze was de eigenares van circa 100 cafés, het gebouw en huis in Van Landeghemstraat 69? Willebroek en vroegere Brouwerij Carl Erix en De Jonghe-Erix, Brouwershof, Galerij Schouwpijp met gezellig cafeetje).
Suggestieformulier ✨.
0 0
Steun dit voorstel
Caroline De Borger
zij heeft samen met mijn grootvader louis cools toen ze de paardenbeenhouwerij in de guido gezelle straat openhielden , t witteke,het streekgerecht , willebroekse schep , gelanceerd. voor deze culinaire lekkernij op de kaart te zetten verdient ze een straatnaam.
erik d.
1 0
Steun dit voorstel
Tine Rabhooy, pseudoniem van Justine Rabiot Vanhooymissen
Dichteres en jeugdboekenschrijfster. In 1932 verscheen haar eerste stukje in “De kleine Vlaming”. Een jaar later schreef Rabhooy haar eerste novelle “Mitsy”, een boekje over haar eigen kat. In "Mitsy" verscheen ook “Herinneringen” waarin ze het over “de moedige rokers” had die het gelijknamige café van haar ouders bezochten op de hoek van de Pastorijstraat en Stationsstraat . In datzelfde jaar verscheen ook haar eerste tekst in De kleine Vlaming. In 1936 verscheen “Kladdeke Mostaard”, dat verhalen uit Rabhooys eigen jeugd bevatte die zich afspeelden rond de Sint-Niklaaskerk. In 1937 schreef ze over haar zoon onder de titel “Uit het leven van Janneman” en verscheen “Sterrekindje”. In 1940 richtte Rabhooy samen met Maria de Lannoy, Blanka Gyselen en Eugénie Boeye de vennootschap Raboeyegyselanoy op. Ze was medeauteur van het boek "Willebroek, van landbouwdorp tot industriegemeente" .
Dennis D.
0 2
Steun dit voorstel
Ontdek ze allemaal

Tweede straatnaam vernoemd naar een vrouw in Willebroek  

10-08-2022

Willebroek is een vrouwelijke straatnaam rijker: de Isabella Van den Bogaertstraat. In 2021 liep in Willebroek het 'Meer vrouw op straat-project', waarmee meer straatnamen in Willebroek vernoemd moesten worden naar een opmerkelijke vrouw uit de lokale geschiedenis. Onze gemeente kende voor het project slechts één straat vernoemd naar een vrouw, het Alida Petersplein, en daar komt nu verandering in.

Sinds kort maakt de Isabella Van den Bogaertstraat nu ook deel uit van het Willebroekse stratennet. Door de toename en (her)verkavelingen van percelen en woningen was het noodzakelijk om voor deze locatieseen duidelijke, unieke straatnaam toe te kennen. De nieuwe straat bevindt zich ter hoogte van de Kebbinglei werd, binnen een nieuwe verkaveling.

Meer vrouw op straat

De Isabella Van den Bogaertstraat is de tweede straat in Willebroek, vernoemd naar een vrouw. “Begin maart 2021, op Internationale Vrouwendag, startte de gemeente de zoektocht naar opmerkelijke vrouwen die een plek in ons collectief geheugen, én dus ook in ons straatbeeld, verdienen. Willebroek telde slechts één straatnaam die vernoemd werd naar een vrouw: het Alida Peetersplein. Het was dan ook hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Uit deze suggestieronde kwamen vijftien vrouwennamen uit de bus, waaronder schrijfster Tine Rabhooy, verzetsstrijdster Maria Moens, landbouwster Maria Bradt… Dit was dan ook de uitgelezen kans om uit deze rijke bron van namen inspiratie te halen voor een nieuwe straatnaam.

Isabella Van den Bogaert

Voor de nieuwe straat ter hoogte van Kebbinglei in Blaasveld werd gekozen voor Isabella Van den Bogaert. Isabella werd geboren in 1749 in Willebroek en woonde en werkte in Blaasveld, op de plek waar later de crèche van Louis De Naeyer werd gebouwd.

lsabella Van den Bogaert was de welstellende dochter van Petrus Joannes Van den Bogaert, ooit burgemeester en beheerder van een maalderij met brouwerij. Haar moeder Catharina, was de dochter van notaris Van den Driessche uit Londerzeel.

Zoals zovele vrouwen moest ze zien te overleven in een woelige periode van staatsomwentelingen, de Franse bezetting, de boerenkrijg en de Hollandse periode. In 1796 trouwde Isabella met Emmanuel Benedict Rollier, één van de grote verzetsstrijders ten tijde van de Boerenkrijg. Hij was de zoon van Petrus-Joannes Rollier, een vermogend zoutzieder en burgemeester van Sint-Amands.

Meer nieuws

Ga voor meer vrouw op straat

Veel te weinig straatnamen in Vlaanderen zijn vernoemd naar vrouwen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Heb jij een leuk idee voor een straatnaam?

De suggestieronde is afgerond