Bevraging generatie rookvrij: de resultaten

Vorig jaar onderzochten we hoe inwoners staan tegenover roken en het rookvrij opgroeien van kinderen en jongeren in onze gemeente. Zo’n 330 inwoners uit onze gemeente deden mee aan de bevraging. We zetten de belangrijkste resultaten even op een rijtje.

1 op 3 respondenten is (ex)-roker. Bijna alle deelnemers hopen dat hun (klein-)kinderen nooit zullen roken. Een grote meerderheid (78%) is voorstander om sommige zones in Willebroek rookvrij te maken. De meeste kiezen voor plaatsen waar veel kinderen vertoeven, zoals speel- en sportterreinen en de volledige schoolomgeving.

Roken wordt door sommigen als storend ervaren. Zo geeft 2 op 3 aan dat ze niet graag eten op een terrasje wanneer aan een tafeltje in de buurt gerookt wordt. Deelnemers ergeren zich aan peuken op de grond en vragen om meer asbakken of peukensleuven.

De gemeente bekijkt hoe ze in de toekomst verder kan sensibiliseren om ‘Generatie Rookvrij’ in de kijker te zetten, maar ook waar borden en aparte rookzones mogelijk en aangewezen zijn en hoe we kunnen inzetten op minder afval en peuken op de grond. Meer info volgt!