home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Bib Willebroek experimenteert dankzij Willebroek Wil Wat met “genreplaatsing”

Vorige zomer vond in de kerk van Blaasveld de tweede “Willebroek Wil Wat Workshop” plaats. Tijdens een van de tafelgesprekken werd er druk gedebatteerd over “De bib anno 2030”.

Eén van de elementen die aan de tafel besproken werden, was “genreplaatsing” binnen de fictiecollectie in de bibliotheek. Momenteel staan alle romans voor volwassenen alfabetisch gerangschikt op achternaam, ongeacht het genre. Op de rug van het boek kleeft wel een etiket met een genre-icoontje. Mensen die op zoek zijn naar een bepaald boek of auteur, kunnen op basis van het alfabet snel vinden wat ze zoeken. Uit de gesprekken (en de gelijklopende online-bevraging) kwam naar voor dat verschillende mensen vaak binnen “hun” genre blijven en ook daar graag nieuwe dingen ontdekken, zonder daarbij echt naar de auteurs te kijken. 

De bibliotheek ging aan de slag met die info en is nu gestart met een genremeubel. Recente titels binnen de categorieën “spannend” en “liefde” (thrillers en romantische feelgoodboeken zijn niet toevallig de populairste genres in de uitleenstatistieken) krijgen een plaats op dat meubel. Ideaal dus voor mensen die graag grasduinen en alle nieuwe, aanwezige thrillers of chicklit op één plek willen terugvinden. Die nieuwe “spannende” en “romantische” boeken worden trouwens tijdelijk dubbel aangekocht, zodat er ook nog steeds een exemplaar in de “gewone”, alfabetisch gerangschikte rekken kan. Voor elk wat wils dus!

Het nieuwe genremeubeltje is te ontdekken op het gelijkvloers, tussen de torentjes met nieuwe aanwinsten.

bib1.jpg

bib2.jpg

 

Deel op facebook
Deel op twitter